Приветствую Вас Гость | RSS

Педагогический Олимп

Интересно
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Афоризм дня

Статистика

Каталог українських сайтів


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2013 » Август » 25 » ОБЛАСНА ТВОРЧА МАЙСТЕРНЯ СЛОВЕСНИКІВ
22:02
ОБЛАСНА ТВОРЧА МАЙСТЕРНЯ СЛОВЕСНИКІВ
     23 серпня поточного року у Донецькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбулося третє заняття обласної методичної майстерні «Сучасний урок. Інноваційний простір учителя та учня» з теми «Професійна компетентність учителя-філолога як фактор якості мовно-літературної освіти. Інтерактивні методи в освітньому процесі».
     Учасниками науково-методичного заходу стали керівники районних (міських) методичних об’єднань учителів російської мови і літератури, світової літератури, представники кафедр обласних ліцеїв-інтернатів, члени обласної школи-лабораторії «Урок у координатах сучасності», члени обласної творчої групи щодо створення навчально-методичного забезпечення курсів «Російська мова і література», «Світова література».
     Аудиторію словесників ознайомили з новітніми досягненнями педагогічної науки з проблеми; їм було запропоновано інноваційні технології щодо моделювання сучасного уроку російської мови і літератури, світової літератури з метою їх апробації і використання в новому навчальному році для підвищення якості мовно-літературної освіти; їм було надано алгоритми впровадження інтерактивних методів в освітньому процесі. Зібранню було презентовано методичні знахідки вчителів-практиків, учителів-майстрів, переможців конкурсів професійної майстерності з метою опрацювання технології інтерактивної взаємодії на уроках російської мови і літератури, світової літератури; надані методичні рекомендації щодо використання інтерактивних методів і прийомів в системі неперервної освіти педагогічних кадрів; запропоновано методичні кейси з матеріалами щодо вивищення професійної компетенції учителя-словесника та використання інтерактивної технології в НВП у міжатестаційний період. Також філологи мали змогу ознайомитися з новинками українських видавництв та виданнями, підготовленими Донецьким облІППО та відділом гуманітарної освіти.
     «Професійний портрет учителя-словесника у контексті його інтерактивної навчальної діяльності» – таку назву мала лекція-презентація з елементами демонстрації, яку провів старший викладач кафедри сосоціально-гуманітарних дисциплін та методики їх викладання Донецького облІППО Ціко І.Г.
     Палітру інноваційних інтерактивних методів проафішувала зібранню методист відділу гуманітарної освіти Донецького облІППО Король Г.М.
       Методико- та практико-спрямована частина відкрилася соціалізацією перспективного досвіду роботи з елементами майстер-класу керівника методичного об’єднання вчителів російської мови і літератури Амвросіївського району, учитель-методист О.Б. Ляшенко. Ольга Борисівна представла таку форму роботи, як відкрите заняття.
     Інноваційне вирішення проблем формування читацької активності учнів на уроках світової літератури запропонувала Коваленко Валентина Георгіївна, керівник Мар’їнського районного методичного об’єднання учителів світової літератури, учитель-методист, переможець Всеукраїнських конкурсів на кращий урок та кращу навчальну розробку.
      До презентаційного майстер-класу «Інтерактивний вимір уроку: Порівняльний аналіз творів художньої літератури та їх екранізованих версій» запросила керівників методичних об’єднань Козієва Віталіна Вікторівна, учитель російської мови та світової літератури Іверської ЗОШ І-ІІІ ступенів Олександрівського району, учитель-методист.
     До міні-тренінгу з елементами майстер-класу «Інтерактивні методи навчання на уроках літератури як продуктивний засіб формування творчого читача» залучила присутніх учитель Краматорської школи № 2, фіналіст обласного конкурсу «Учитель року» у номінації «Російська мова», учасник першої Всеукраїнської літньої філологічної школи в м. Одеса Євтушенко Олена Юріївна.
     Методист відділу гуманітарної освіти Король Галина Миколаївна наголосила на провідних аспектах методичної роботи у поточному році: про організований початок нового навчального року (мовно-літературний цикл): нові державні стандарти, нові навчальні програми з російської мови і літератури для 5 класів; дистанційний етап школи-лабораторії вчителів російської мови та літератури "Урок у координатах сучасності"; підготовку до IV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з російської мови і літератури 2013-2014 рр.; Всеукраїнський конкурс «Учитель року» у номінації «Світова література»; конкурс результативність роботи облТГ; методичний супровід підвищення кваліфікації у міжатестаційний період; тематичний випуск всеукраїнсько часопису «Русская школа», новий формат видання «Всесвітня література в школах України» тощо.
     Члени обласної творчої групи презентували власний творчий доробок:
• Програми самореалізації особистості (збірник комплексних завдань). Світова література. 8 клас. Укладачі: С.Ю. Гарна, О.В. Андрієнко, В.В. Козієва, О.Г. Іщенко / Заг. ред. Л.В. Мельникова. – Донецьк, 2013. – 176 с.
• Програми самореалізації особистості (збірник комплексних завдань для учнів загальноосвітніх шкіл з російською та українською мовами навчання). Російська мова. 8 клас. Укладачі: Данілова І. М., Болгаров М. В., Філіппська О. М. / Заг. ред. Мельникової Л. В. — Донецьк, 2013. — 260 с.

Мельникова Л.В.,
завідувач відділу гуманітарної освіти Донецького облІППО

Просмотров: 794 | Добавил: elena | Рейтинг: 0.0/0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Поиск
Календарь
«  Август 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Опрос
Считаете ли Вы, что русский язык должен быть обязательным предметом для изучения в Украине?
Всего ответов: 406

Copyright MyCorp © 2024
Создать бесплатный сайт с uCoz